Atölyeler

Atölyeler resimle düşünme egzersizlerinden oluşur. Resimle düşünmek resmi bir ifade aracı olarak tanımlamakla başlar. Bir cümlenin veya anlatımın sınırlarını resimle keşfetmek çocuklar için kendi zihinsel evrenlerine bir yolculuktur.
Bütün kültürlerin yazıdan önceki temel anlatım aracı resim idi. Çocuklar imgelem dünyasında yazı öncesi toplumlar kadar rahat dolaşırlar. Atölyeler bu yolculuklarında onlara eşlik eder.
Atölyeleri birer oyun olarak tasarladım. Çünkü resim de bir nevi oyundur ve içinde drama barındırır. Kolektif çalışmalarda her çocuğun kendi rengi ile ortaya çıkması amaçlanır. Bireysel anlamda atölyeler çocukların bağımsızlaşmasına ve giderek kendi seslerini, kendi şekillerini bulmalarına çalışır.
Her atölye bir sohbetle başlar. Sohbetimiz seçtiğimiz temaya dair bir kitap, bir şiir, bir fotoğraf veya bir filmden yola çıkar  ve çocukların içindeki yaratıcılığı  tetikler, çocukların görsel ve sözel malzeme ile beslenmelerini ve tartışarak yeni fikirler üretmelerini sağlar. Ardından yapılan bireysel ve kolektif çalışmalar birer ifade egzersizidir. Bu egzersizler resim ile söz arasında köprü oluşturarak tasavvur gücünü destekler.
Bağımsız düşünme, tasavvur, fikri resme aktarabilme ve soyutlama zaten çocukların sahip olduğu becerilerdir. Yaratıcı resim bu becerileri yaratmaya değil ortaya çıkarmaya çalışır. Bu süreç çocuklar için de benim için de hoş sürprizlerle doludur.
Çocuklarla Sanat Atölyeleri
 
  • Enkidu Yayıncılık Yazar ve Çizeri olarak bir çok ilköğretim okulunda çocuklarla sanat atölyesi çalışmaları, Enka Okulları – İTÜ Ana Okulu – Pierre Loti Lisesi
  • Bilgi Üniversitesi Silahtarağa Kampüsü Çocuk Birimleri ile tematik atölyeleri (2007-2011)
    ‘Bir Cümleyi Boyamak’  ve  ‘İstanbul’u çiziyorum’  ‘Çocuklar kendi kitaplarını yapıyor’
    ‘Doğada her güne bir hikaye’,  ‘Müze Canavarı
  • Af Ajans  ‘Benim Ağacım, Bizim ormanımız’  ‘Denizler Atölyesi’ ‘İki elim bir hayvan’ Sanat Atölyeleri (sürmekte)
    Sulukule Gönüllüleri Derneği ile çocukları ile gönüllü atölye çalışmaları. Aynı mahallede Akşemsettin ve Hattat Rakım İlk Öğretim Okulları ile gönüllü atölyeler
  • Halka Sanat Ve İstanbul Permkültür kollektifi ile ekoloji ve sanat atölyeleri
  • Studyo X ve Çocuk İstanbul ekibi ile ‘Çocukların İstanbul’u’ sergisi kapsamında ‘İstanbul’u Çiziyorum’ atölyeleri
  • Atölye Çocukevi, Doğru Çocuk Anaokulu, Güvence Oyunevi ile sanat çalışmaları
  • Salt Beyoğlu ‘Elma Ağacının Hikayesi’
  • Pierre Loti Lisesi ile fransızca  sanat atölyeleri 2013’den bu yana sürmekte